Franciaország borvidékei

Utoljára frissítve: 2025.03.16 |

Franciaország borvidékei lenyűgöző borokat kínálnak Bordeaux-tól Burgundiáig. Fedezd fel a legjobb régiókat és boraikat!
Franciaország a világ egyik legjelentősebb bortermelő országa, amelynek borai világszerte nagy népszerűségnek örvendenek. Az ország különböző borvidékei mind egyedi karakterrel bírnak, amelyeket a terroir, azaz a talaj, az éghajlat és a borászati hagyományok határoznak meg. Lássuk, melyek a legfontosabb francia borvidékek, és milyen borokat érdemes megkóstolni rajtuk!

Tartalom

Bordeaux

Bordeaux – a bor szerelmeseinek Mekkája, ahol a szőlőtőkék között a tradíció és az innováció tökéletes harmóniában találkozik. Franciaország egyik legismertebb borvidéke világszerte híres elegáns vörösborairól, melyek a cabernet sauvignon, merlot és cabernet franc tökéletes házasításából születnek.

A Garonne és Dordogne folyók ölelésében fekvő régió több mint 7000 borászattal büszkélkedhet, ahol a Grand Cru Classé birtokoktól kezdve a kisebb családi pincészetekig minden megtalálható.

Ha igazán különleges borkóstolóra vágysz, látogass el Médoc, Saint-Émilion vagy Pomerol híres borászatainak egyikébe, ahol a bordeaux-i terroir varázsa minden kortyban visszaköszön!

Burgundia

Burgundia – a borok arisztokratája, ahol a terroir valóban mindent meghatároz. Franciaország egyik legikonikusabb borvidéke, amely a világ legkifinomultabb pinot noir és chardonnay borairól híres.

A Côte d’Or aranyszínű lankái között fekvő, történelmi apátságokkal és festői falvakkal tarkított régióban a borászat évszázados hagyományokra épül. A Grand Cru dűlők, mint a Romanée-Conti vagy a Montrachet, a borkedvelők szentélyei, ahol minden palack egyedi kifejeződése a talajnak, az éghajlatnak és a gondos kézműves munkának.

Ha Burgundiába látogatsz, ne hagyd ki Beaune varázslatos borospincéit és a világ egyik legrégebbi borárverését, amely évszázadok óta meghatározza a régió presztízsét!

Champagne

Champagne – A világ egyetlen hivatalos pezsgővidéke, ahol a pezsgőkészítés mesterművét tökélyre fejlesztették. A Chardonnay, a Pinot Noir és a Pinot Meunier fajtákból készülő pezsgők buborékos frissességet és eleganciát sugallnak.

Franciaország északi borvidéke egyet jelent az ünnepléssel, hiszen innen származik a világ legismertebb pezsgője. A régió hűvös klímája és különleges mészkőtalaja tökéletes feltételeket biztosít a chardonnay, pinot noir és pinot meunier szőlőfajták számára, amelyekből a híres champagne készül.

Reims és Épernay városai a nagy pezsgőházak, mint a Moët & Chandon, Veuve Clicquot vagy Dom Pérignon otthonai, ahol évszázados technikákkal és szigorú előírásokkal készítik az exkluzív italokat. A tradicionális méthode champenoise eljárás biztosítja az elegáns, finoman gyöngyöző buborékokat, amelyek minden kortyban a francia életérzést hozzák el.

Ha valódi pezsgőélményre vágysz, egy champagne-i bortúra kihagyhatatlan!

Rhône-völgy

Rhône-völgy – a karakteres borok otthona. Franciaország egyik legnagyobb borvidéke, amely délvidéki karakterével hódít.

A Syrah, a Grenache és a Mourvèdre fajtákból készülő vörösborok testesek, fűszeresek és hosszan eltarthatóak. Franciaország egyik legrégebbi és legváltozatosabb borvidéke, amely a Rhône-folyó mentén húzódik Lyon és Avignon között.

A régió két részre oszlik: az északi területen a syrah szőlő dominál, amelyből elegáns és fűszeres vörösborok születnek, míg délen a grenache, mourvèdre és cinsault adja a borok gerincét, lágyabb, gyümölcsösebb karakterrel.

Olyan ikonikus appellációk tartoznak ide, mint a Hermitage, Côte-Rôtie vagy Châteauneuf-du-Pape, amely a pápák egykori borvidékeként vált világhírűvé. A Rhône-völgy borai tökéletesen kiegészítik a francia gasztronómia ínycsiklandó fogásait, legyen szó egy fűszeres bárányról vagy egy illatos sajtokról készült tálról.

Ha szereted a karakteres, mély ízeket, ez a borvidék garantáltan elvarázsol!

Loire-völgy

Loire-völgy – A „Franciaország kertjének” nevezett borvidék friss, üde fehérborairól ismert, mint a Sauvignon Blanc és a Chenin Blanc. A vörös- és rozéborok is egyre népszerűbbek.

Franciaország leghosszabb borvidéke a Loire folyó mentén húzódik, kastélyokkal, festői falvakkal és végtelen szőlőültetvényekkel tarkítva. A régió sokszínűsége páratlan: a Sancerre és Pouilly-Fumé elegáns, ásványos sauvignon blanc borairól híres, míg Vouvray és Anjou a chenin blanc vibráló világát tárja elénk.

A vörösborok kedvelőinek Chinon és Saumur cabernet franc alapú borai kínálnak komplex élményt, míg a buborékok szerelmesei Crémant de Loire frissítő pezsgőit élvezhetik. A Loire-völgy borai könnyedek, elegánsak és tökéletesen passzolnak a francia konyha finomságaihoz – ha egy sokoldalú és felfedezésre érdemes borvidéket keresel, itt garantáltan megtalálod a kedvenced!

Elzász

Elzász – a fűszeres fehérborok hazája, ahol a francia és német borkultúra találkozik. Az ország legészakibb borvidéke, ahol a fehérborok uralkodnak.

Az Elzászi borút (Route des Vins d’Alsace) festői falvain végighaladva olyan világhírű fehérborokkal találkozhatunk, mint a riesling, gewürztraminer, pinot gris és muscat, amelyek illatosak, élénk savúak és ásványosak. Franciaország északkeleti csücskében, a Vogézek és a Rajna folyó ölelésében fekvő borvidék egyedi karakterét a kontinentális éghajlat, a változatos talaj és a hagyományos borászati módszerek adják.

Az elzászi borokat leggyakrabban hosszúkás, kecses palackokban forgalmazzák, és tökéletesen passzolnak a régió híres fogásaihoz, például a choucroute garnie-hoz vagy a flammekueche-hez. Ha szereted a karakteres, fűszeres fehérborokat és a mesebeli tájakat, Elzász garantáltan rabul ejt!

Languedoc-Roussillon

Languedoc-Roussillon – a mediterrán napfény és a modern borászat találkozása. Franciaország legnagyobb borvidéke a Földközi-tenger partvidékén terül el, és a borok szerelmeseinek valóságos kincsesbányája.

A régió az utóbbi években hatalmas fejlődésen ment keresztül: a korábban tömegtermelésre fókuszáló borászatokat egyre több innovatív, prémium borokat készítő pince váltja fel.

A vidék változatos terroirja tökéletes otthont biztosít a grenache, syrah, mourvèdre és carignan szőlőfajtáknak, amelyekből gazdag, fűszeres vörösborok születnek. De Languedoc-Roussillon fehérborok és pezsgők terén is jeleskedik, különösen a Limoux környékén készített crémant-okkal, amelyek a Champagne-i pezsgőkkel is felveszik a versenyt.

A festői táj, a történelmi várak és a mediterrán konyha tökéletesen kiegészítik az itteni borok élvezetét – ha egy felfedezésre váró, dinamikusan fejlődő borvidéket keresel, Languedoc-Roussillon biztosan lenyűgöz!

Provence

Provence – a napsütötte rozék otthona, ahol a mediterrán életérzés minden kortyban visszaköszön. Franciaország legdélebbi borvidéke nemcsak festői tájairól és levendulamezőiről híres, hanem a világ legkiválóbb rozé borairól is.

A régió enyhe, napfényben gazdag klímája tökéletes feltételeket biztosít a grenache, cinsault és syrah szőlőfajták számára, amelyekből elegáns, friss és gyümölcsös rozék születnek. Olyan ikonikus borvidékek találhatók itt, mint Côtes de Provence, Bandol és Cassis, amelyek nemcsak a rozék, hanem a komplex vörösborok és illatos fehérborok kedvelőinek is tartogatnak meglepetéseket.

A provence-i borok tökéletesen passzolnak a mediterrán gasztronómiához – egy pohár hűs rozé mellé elég egy könnyed saláta vagy egy tenger gyümölcsei tál, és máris átélhetjük a dél-francia életérzést.

Ha egy igazán stílusos és kifinomult borvidéket keresel, Provence kihagyhatatlan!

Jura és Savoie

Jura és Savoie – Franciaország rejtett borvidékei, ahol a hagyomány és az egyediség találkozik. A Svájc határához közel fekvő Jura apró, de annál különlegesebb borvidék, amely leginkább a karakteres vin jaune („sárga bor”) és az oxidatív érlelésű fehérborok révén vált ismertté. A savagnin szőlőfajtából készült borai dióra emlékeztető aromáikkal igazi kuriózumnak számítanak, míg a vörösborok között a poulsard és trousseau könnyed, fűszeres tételei hódítanak. A régió egyik ikonikus bora a Château-Chalon, amely évtizedekig érlelhető és különleges gasztronómiai élményt nyújt.

Savoie, az Alpok lábánál elterülő borvidék, a friss, ásványos fehérborairól híres, amelyek tökéletesen illenek a helyi sajtokhoz és alpesi ételekhez. A jacquère, roussanne és altesse szőlőfajtákból készült borai kristálytiszták, élénk savtartalommal és könnyed testtel. A vidék egyik legismertebb bora a Roussette de Savoie, amely elegáns és hosszú érlelési potenciállal bír. Jura és Savoie borai ugyan kevésbé ismertek, de egyedi karakterük és különleges terroirjuk miatt igazi felfedezésre várnak – ha szereted a ritkaságokat és a hegyvidéki borokat, ezek a régiók garantáltan elvarázsolnak!

Dél-Nyugat Franciaország

Dél-Nyugat Franciaország – a felfedezésre váró borvidék, ahol a tradíció és a sokszínűség találkozik. Ez a kevésbé ismert, ám annál izgalmasabb régió Bordeaux árnyékában húzódik, és elképesztő változatosságot kínál mind a szőlőfajták, mind a borstílusok terén.

Itt találhatóak olyan történelmi borvidékek, mint Cahors, amely a sötét és karakteres malbec borairól híres, vagy Madiran, ahol a tannat szőlőből készült borok testes és hosszú érlelési potenciállal rendelkeznek. A régió fehérborai sem maradnak el, hiszen Jurançon kiváló édesborokat kínál a petit manseng fajtából, míg Gaillac és Bergerac friss és gyümölcsös tételekkel csábítanak.

A Dél-Nyugat borai még mindig a nagy felfedezetlen kincsek közé tartoznak, ahol a kis családi birtokok és a biodinamikus borászatok egyaránt megtalálhatók. Ha szereted az autentikus, különleges borokat, amelyek hűen tükrözik a terroirt és a helyi hagyományokat, akkor ez a régió kihagyhatatlan!

Bordeaux vagy Burgundia – Franciaország két ikonikus borvidékének összehasonlítása

Ha Franciaország borairól beszélünk, Bordeaux és Burgundia neve azonnal felmerül – de vajon melyik a jobb? A válasz attól függ, milyen stílust kedvelsz.

Bordeaux a nagy, testes házasítások hazája, ahol a cabernet sauvignon, merlot és cabernet franc szőlőfajták dominálnak. A borok erőteljesek, komplexek és hosszú érlelésre alkalmasak. Az olyan legendás régiók, mint Médoc, Saint-Émilion és Pomerol, világhírű borokat adnak, amelyeket gyakran tölgyfahordóban érlelnek, hogy gazdag ízviláguk teljes pompájában kibontakozhasson.

Burgundia ezzel szemben az elegancia és a terroir tökéletes kifejezője, ahol minden dűlő egyedi karakterrel rendelkezik. A régió a pinot noir és a chardonnay borairól híres, amelyek finomak, rétegzettek és ásványos jegyekkel bírnak. Olyan legendás borok születnek itt, mint a Romanée-Conti vagy a Montrachet, amelyek a világ legkeresettebb tételei közé tartoznak.

Míg Bordeaux inkább a blendek, Burgundia a fajtaborok világát képviseli. Ha szereted a markáns, tanninos vörösborokat, Bordeaux a te borvidéked. Ha viszont az elegáns, kifinomult, dűlőszelektált borokat kedveled, Burgundia lesz a nyerő. Egy biztos: mindkét régió a borrajongók paradicsoma, és bármelyiket választod, felejthetetlen élményben lesz részed!

Francia borok osztályozása – Mit jelentenek a címkén lévő kategóriák?

Franciaország borai világhírűek, és egy szigorúan szabályozott osztályozási rendszer garantálja minőségüket. Az osztályozás alapja a termőhely, a szőlőfajta és a borászati eljárások. Íme a legfontosabb kategóriák:

1. Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) – Francia borok csúcskategóriája

Az AOC rendszer (ma már AOP – Appellation d’Origine Protégée) a legmagasabb minőségi szint, amely garantálja, hogy a bor egy meghatározott régióból származik, és szigorú előírásoknak felel meg. Ide tartoznak a híres borvidékek, mint Bordeaux, Burgundia, Champagne és Rhône-völgy.

2. Indication Géographique Protégée (IGP) – Minőségi, de rugalmasabb szabályozású borok

Az IGP borok (korábban Vin de Pays) a földrajzi eredetet még mindig garantálják, de a borászok nagyobb szabadságot kapnak a szőlőfajták és a készítési módszerek tekintetében. Ez a kategória sok jó ár-érték arányú bort foglal magában, például Languedoc-Roussillon vagy Sud-Ouest régióból.

3. Vin de France – A legszabadabb kategória

A Vin de France a legalacsonyabb szintű besorolás, amelyben a borászok szabadon keverhetik az ország különböző régióiból származó szőlőt. Bár ezek nem feltétlenül terroir-központú borok, néhány modern borászat ebben a kategóriában készít innovatív és kiváló minőségű tételeket.

Grand Cru és Premier Cru – A csúcsminőségű besorolások

Ezek a kifejezések Burgundiában és Bordeaux-ban különleges jelentőséggel bírnak:

  • Burgundiában a Grand Cru dűlők adják a legjobb borokat, például Romanée-Conti vagy Montrachet, míg a Premier Cru egy szinttel lejjebb helyezkedik el.
  • Bordeaux-ban a Grand Cru Classé osztályozás főként a Médoc és Saint-Émilion borászatainak minőségét garantálja, például Château Margaux vagy Château Latour.

Összegzés – Francia borok osztályozása

A francia borok osztályozása garantálja a minőséget és a terroir hitelességét. Ha biztosra akarsz menni, az AOC/AOP kategóriából válassz, ha pedig jó ár-érték arányú bort keresel, az IGP lehet az ideális választás. Egy dolog biztos: Franciaország borai mindig tartogatnak meglepetéseket!

Borkóstolás Franciaországban – Egy felejthetetlen élmény

Franciaország a borkedvelők Mekkája, ahol a világ legjobb borvidékein kóstolhatjuk meg a híres Bordeaux-i Grand Cru-kat, Burgundia elegáns pinot noir-jait vagy Champagne ikonikus pezsgőit. Egy borkóstoló nemcsak a borokról szól, hanem a táj szépségéről, a borászatok történelméről és a francia gasztronómia élvezetéről is.

Hol érdemes borkóstolni?

  • Bordeaux – Ha szereted a testes, komplex vörösborokat, akkor Médoc, Saint-Émilion és Pomerol kastélyai kötelező állomások.
  • Burgundia – Az egyik legautentikusabb borvidék, ahol családi birtokokon kóstolhatod a Grand és Premier Cru tételeket.
  • Champagne – Épernay és Reims pezsgőházai, mint a Moët & Chandon vagy a Veuve Clicquot, igazi luxusélményt nyújtanak.
  • Rhône-völgy – Hermitage és Châteauneuf-du-Pape borai igazi fűszeres csodák.
  • Loire-völgy – Sancerre elegáns sauvignon blanc-jai vagy Vouvray gyümölcsös chenin blanc borai tökéletes választások.
  • Elzász – Ha szereted a karakteres fehérborokat, a gewürztraminer és a riesling itt igazán különleges élményt nyújt.

Tippek a tökéletes borkóstoláshoz

  • Foglalj előre – Különösen a híresebb borászatok esetében.
  • Kérdezz bátran – A borászok szívesen mesélnek a borok készítéséről és a terroirról.
  • Ne rohanj – A kóstolás nem verseny, hagyj időt minden bor ízének kibontakozására.
  • Használj jegyzetfüzetet – Jegyezd fel, melyik bor tetszett a legjobban, így később is emlékezni fogsz rá.
  • Élvezd a francia gasztronómiát – Egy jó bor mellé mindig jár egy helyi sajt vagy egy friss baguette.

Akár egy kastély elegáns kóstolótermében, akár egy hangulatos családi borászatban kortyolsz bele egy pohár francia borba, egy biztos: ez az élmény örökre veled marad!

Francia borok és gasztronómia – A tökéletes párosítás művészete

Franciaország a borok és a gasztronómia hazája, ahol az ízek harmóniája kiemelkedő szerepet játszik. Az igazi francia élményhez nemcsak a kiváló borok, hanem a hozzájuk illő ételek is hozzátartoznak. Egy jól megválasztott bor kiemeli az ételek ízét, míg egy rossz párosítás elnyomhatja azokat. Íme néhány ikonikus francia bor-étel kombináció, amelyek garantáltan elvarázsolnak!

1. Bordeaux – Gazdag vörösborok és szaftos húsételek

A cabernet sauvignon és merlot alapú bordeaux-i borok tanninosak, testesek, így tökéletesen illenek:

  • Marhahúsos ételekhez – pl. Boeuf Bourguignon, grillezett steak vagy báránygerinc
  • Érlelt sajtokhoz – pl. Comté vagy Cantal
  • Vadételekhez – pl. szarvas vagy kacsamell

2. Burgundia – Elegáns pinot noir és chardonnay

Burgundia borai finom szerkezetűek, ételek széles skálájával párosíthatók:

  • Pinot Noir – Kacsasült, coq au vin vagy lazac tökéletes kísérője
  • Chardonnay (Chablis, Meursault) – Osztriga, kagyló, grillezett fehér húsok

3. Champagne – A buborékok univerzális varázsa

A pezsgők frissessége és savai miatt kiválóan harmonizálnak:

  • Kaviárral, osztrigával, tenger gyümölcseivel
  • Brie és Camembert sajttal
  • Finom falatkákkal, például quiche-sel vagy canapékhoz

4. Rhône-völgy – Fűszeres borok és karakteres fogások

A syrah és grenache borok fűszeressége kiváló párosítás:

  • Châteauneuf-du-Pape – Bárányragu, grillezett húsok, provanszi fűszerezésű ételek
  • Hermitage vagy Côte-Rôtie – Kacsa narancsmártással, füstölt húsok

5. Loire-völgy – Könnyed fehérek és illatos vörösök

  • Sancerre, Pouilly-Fumé (sauvignon blanc) – Halételek, friss kecskesajt
  • Vouvray (chenin blanc) – Pikáns ázsiai ételek, sült csirke
  • Chinon (cabernet franc) – Kacsa, borjúhús

6. Elzász – Fűszeres fehérborok és gazdag ételek

  • Riesling – Savanyú káposztás ételek (Choucroute garnie), grillezett halak
  • Gewürztraminer – Fűszeres ázsiai fogások, libamáj

7. Provence – Mediterrán ízek és rozé borok

A provence-i rozé könnyed, frissítő és tökéletes:

  • Tenger gyümölcsei, bouillabaisse (halleves)
  • Grillezett zöldségek, ratatouille
  • Tapenade (olívás krém), sajtok, könnyű saláták

8. Languedoc-Roussillon – Gazdag és változatos párosítások

  • Grenache és syrah vörösborok – Fűszeres húsételek, grillezett sertés
  • Limoux pezsgői (crémant de Limoux) – Sült csirke, lágy sajtok
  • Muscat de Rivesaltes (édes bor) – Desszertek, crème brûlée

Összegzés – Francia borok és gasztronómia

A francia borok és gasztronómia tökéletes harmóniában állnak egymással. Egy jól kiválasztott bor nemcsak kiemeli az étel ízeit, hanem igazi kulináris élményt nyújt. Akár egy elegáns vacsorát, akár egy könnyed aperitifet tervezel, mindig érdemes a megfelelő bort választani hozzá. Santé!

Francia borászat jövője – Tradíció és innováció találkozása

A francia borászat a világ egyik legikonikusabb és legbefolyásosabb ágazata, de a jövő kihívásai és trendjei folyamatos alkalmazkodást igényelnek. A klímaváltozás, a fenntarthatóság, az új fogyasztói szokások és a technológiai innovációk mind formálják Franciaország borágazatának jövőjét.

1. Klímaváltozás és szőlőtermesztés

A globális felmelegedés már most is érezhető hatással van a francia borvidékekre. A melegebb éghajlat korábbi szüreteket, magasabb alkoholtartalmat és új betegségeket hoz magával. A borászok különböző megoldásokkal kísérleteznek:

  • Új szőlőfajták telepítése – Kevésbé érzékeny, szárazságtűrő fajták (pl. portugál és spanyol eredetű szőlők) bevezetése Bordeaux-ban és Burgundiában.
  • Magasabb tengerszint feletti telepítés – Hűvösebb klímájú területek meghódítása, például a Loire-völgyben és Champagne-ban.
  • Fenntartható vízgazdálkodás – A szárazság hatásainak ellensúlyozása érdekében új öntözési technikák és talajtakarási módszerek alkalmazása.

2. Fenntartható és organikus borászat

A fogyasztók egyre inkább keresik a bio, biodinamikus és fenntartható borokat, amelyek minimalizálják a vegyszerhasználatot és környezetbarát módon készülnek. Franciaország élen jár ebben a trendben:

  • Biodinamikus borászat – Olyan híres birtokok, mint a Domaine de la Romanée-Conti vagy a Château Pontet-Canet, már biodinamikus módszereket alkalmaznak.
  • Minősítések terjedése – Egyre több borászat szerez HVE (Haute Valeur Environnementale) vagy AB (Agriculture Biologique) tanúsítványt.
  • Környezetbarát csomagolás – Az üvegpalackok csökkentése, könnyebb és újrahasznosítható anyagok használata.

3. Technológiai innovációk a borászatban

A modern technológia forradalmasítja a borászatot:

  • Mesterséges intelligencia és adatvezérelt szőlőművelés – Dronok és szenzorok segítik a szőlő egészségének monitorozását és a szüreti időpontok optimalizálását.
  • Precíziós borászat – Digitális térképezés és mikroklíma-elemzés, hogy minden egyes dűlőből a lehető legjobb bort hozzák ki.
  • Innovatív erjesztési technikák – Vadélesztők és hűtött erjesztés a borok karakterének finomhangolására.

4. Változó fogyasztói szokások és piacok

A borpiac is folyamatosan átalakul:

  • Fiatalabb generációk preferenciái – Az új generációk (millenniálok, Gen Z) könnyedebb, alacsonyabb alkoholtartalmú borokat keresnek, valamint a természetes borok iránt érdeklődnek.
  • Online értékesítés növekedése – Az e-kereskedelem, borklubok és közvetlen borászatból történő vásárlás egyre népszerűbb.
  • Ázsiai és amerikai piacok térnyerése – Francia borok iránti kereslet Kínában és az Egyesült Államokban folyamatosan nő.

5. Új borvidékek és stílusok felemelkedése

Franciaország hagyományos borvidékei mellett új, kevésbé ismert régiók is egyre nagyobb figyelmet kapnak:

  • Jura és Savoie – Természetes és narancsborok iránti kereslet növekedése
  • Languedoc-Roussillon – Modern, jó ár-érték arányú borok térhódítása
  • Dél-Nyugat Franciaország – Malbec, Tannat és kevésbé ismert helyi fajták népszerűsödése

Összegzés – Francia borászat jövője

A francia borászat jövője a tradíció és az innováció egyensúlyán múlik. A borászok alkalmazkodnak a klímaváltozáshoz, a fenntartható termelés egyre fontosabbá válik, és a modern technológia is szerepet kap a szőlőtermesztésben és borkészítésben. Egy dolog azonban biztos: Franciaország borai továbbra is világszínvonalúak maradnak, és a borrajongók számára mindig tartogatnak izgalmas újdonságokat!

Következtetés – Franciaország borvidékei

Franciaország borvidékei rendkívül sokszínűek és egyediek. Érdemes felfedezni őket, mert mindenki megtalálhatja a saját ízléséhez leginkább illő bort.