Tokaji Aszú

Mi az a tokaji aszú, és mitől olyan különleges?

A Tokaji Aszú nem csupán egy édes bor – ez Magyarország borászati koronája, amely több évszázados hagyományaival és különleges készítési módszerével vívta ki a nemzetközi elismerést. Egyedülállóan összetett, gazdag és kiegyensúlyozott bor, amelyet kizárólag a Tokaji borvidéken lehet előállítani, szigorúan szabályozott módszerekkel.

A tokaji aszú születése: természet és tudás együttműködése

Készítése nem hétköznapi borkészítési folyamat. Különlegességét a nemespenésznek (Botrytis cinerea) köszönheti, amely a tökéletesen érett szőlőszemeken alakul ki, és elindítja a botritiszes aszúsodás folyamatát. Ezeket a kézzel válogatott aszúszemeket (melyek szedése hetekig is eltarthat!) alapborhoz adják – az erjedés során kétszeresen is átalakuló bor így kapja meg komplex, gazdag ízvilágát.

A borvidék, ahol a csoda megszületik – Tokaj különleges adottságai

A Tokaji borvidék nemcsak történelmi, hanem földrajzi és klimatikus szempontból is ideális az aszúkészítéshez. A Bodrog és a Tisza folyók találkozása párás őszi mikroklímát biztosít, amely elengedhetetlen a botritiszesedéshez. A több millió évvel ezelőtt keletkezett vulkanikus talaj ásványi gazdagsága pedig olyan egyedi karaktert ad a bornak, amit a világ borszerető közönsége is nagyra értékel.

A legfontosabb szőlőfajták: furmint és hárslevelű

A bor gerincét a régió két fő szőlőfajtája adja: a furmint, amely kiváló savszerkezetéről híres, és a hárslevelű, amely aromagazdagságával járul hozzá a bor komplexitásához. E fajták együttműködése teszi lehetővé az aszú kifinomult egyensúlyát cukor, sav és alkohol között.

Tokaji eszencia – a természet legédesebb ajándéka

Az aszúszemekből szüretkor spontán kicsöpögő, nagyon magas cukortartalmú must a tokaji eszencia, amely önmagában is palackozható – de gyakrabban visszakerül az aszúborhoz, fokozva annak édességét és sűrűségét. Az eszencia a világ egyik legdrágább és legritkább természetes itala.

A gönci hordó és az érlelés titka

Hagyományosan tölgyfahordóban érlelik, mégpedig a jellegzetes 136 literes gönci hordóban. A bor legalább 18 hónapot tölt hordóban, ahol lassan oxidálódik és nyeri el azt a gazdag, mély aromatikát, amely a világ vezető édes borai közé emeli.

Édes, de nem gejl – a tokaji aszú egyensúlya

Bár az aszú bor cukortartalma akár 200 gramm/liter is lehet, mégsem érezzük túl nehéznek vagy fárasztónak. Ez a bor különlegesen jó sav-cukor-alkohol egyensúlya miatt lehetséges. Friss, lendületes, tele van gyümölcsös, virágos és mézes aromákkal, amelyek tökéletes egyensúlyt teremtenek az édességgel.

Nem csak desszertbor – tokaji aszú és a gasztronómia

Sokan úgy gondolják, hogy a tokaji aszú kizárólag desszertekhez illik, pedig ez csak féligazság. Kiválóan párosítható:

  • libamájhoz, kacsamájhoz – klasszikus magyar párosítás
  • vadételekhez, különösen gesztenyével vagy fügével készült fogásokhoz
  • érlelt sajtokhoz – például kéksajtokhoz, penészes sajtokhoz
  • citrusos túrós desszertekhez, pohárkrémekhez
  • aromás szivarokhoz – a bor és a dohányjegyek elegáns találkozása

Milyen az igazán jó tokaji aszú?

Egy valóban kiváló tokaji aszú:

  • természetes módon édes (nem hozzáadott cukorral)
  • komplex ízvilágú (méz, barack, dió, narancshéj, virágok)
  • élénk savakkal rendelkezik
  • hosszú lecsengésű
  • jól érlelhető (akár évtizedekig is tartható!)

Milyen évjáratból érdemes tokaji aszút választani?

Hosszú életű borok, és sokszor évek múlva mutatják meg valódi arcukat. Általában a melegebb, naposabb évjáratokból (pl. 2000, 2003, 2007, 2013, 2017) származó borok gazdagabbak, mélyebbek, míg a hűvösebb, savasabb évjáratok (pl. 2008, 2014) frissességet, citrusos karaktert adnak. Ha ajándékba szánod vagy borospincédbe keresel bort, érdemes egy nagy évjáratból választani, és akár évekig is pihentetni.

Hogyan tárold otthon?

Bár az aszúborokat hosszú érlelésre is tervezték, otthoni tárolásukra érdemes figyelni. Tartsd hűvös (10-14 °C), fényvédett helyen, lehetőleg fektetve, ha parafadugós. Egy bontott palack hűtőben 1-2 hétig is eltartható, főleg, ha visszazárjuk vákuumpumpával vagy csavarzárral. A borhűtő ideális, de ha nincs, egy sötét kamra vagy pince is megteszi – a lényeg a stabil hőmérséklet és a nyugalom.

Tokaji aszú a világban – magyar bor, világszínvonalon

A tokaji aszú már a XVIII. században királyok bora, borok királya néven vált híressé. Napjainkban újra felfedezik a borkedvelők világszerte. Egyre több borrajongó keresi a terroiralapú, természetes édes borokat, és a tokaji aszú pontosan ezt kínálja – hazai büszkeségként, világszínvonalon.